Zelený nápoj s chlorofylom si vyrobte sami

Zelené listy ďateliny alebo lucerny siatej foto: pixabay

Jana Beňová Téma 29. marca 2023 0

Zelený nápoj je nápoj z čerstvých bylín, ktoré sa macerujú vo vode. Predstavuje dávku chlorofylu, zeleného listového farbiva. Chcete si vyrobiť pravý zelený nápoj? Sami si naň pozbierajte bylinky, ktoré vložíte do vody a precedíte. Vlastoručne vyrobený nápoj lepšie chutí. A navyše je spojený aj  so zážitkom z pobytu v prírode.

Na zelený nápoj potrebujete listy žihľavy, púpavy,  rebríčka obyčajného a ďateliny. Žihľavu zbierajte v rukaviciach, aby ste sa nepopŕhlili. Všetky rastliny hľadajte v čistej prírode, nie veľa cesty, po ktorej chodia autá alebo pri chemicky ošetrovaných poliach.

Byliny umyjete, posekáte a zmixujete. Pridáme do pohára s prevarenou vodou a minimálne 2 hodiny macerujete. Potom precedíte cez plátno a máte zelený nápoj, ktorý môžete piť. Uskladnite ho v chladničke do budúceho dňa.

Zelený nápoj získate aj z jedného druhu

Ak nemáte všetky štyri druhy bylín, dajte jeden druh, dva, koľko v prírode nájdete. Nápoj je veľmi osviežujúci, vhodný aj na detoxikáciu.

Ak ho vyrobíte iba zo žihľavy alebo iba z listov rebríčka, má neutrálnu chuť. Púpavové listy sú horké a ďatelina zasa sladká. Podľa množstva bylín, ktoré macerujete, je každý nápoj jedinečný, ale vždy zdravý.

Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky, bioflavonoidy, polyfenoly, antioxidanty a ďalšie biologicky aktívne látky. V ľudovom liečiteľstve sa používa na liečenie dýchacích orgánov, žalúdka a čriev, močového ústrojenstva, kože a lymfatického systému. Čistí orgány, viaže na seba kyslík a zvyšuje počet červených krviniek.

Listy z púpavy dodávajú horkastú chuť nápoju foto: pixabay

Listy z púpavy dodávajú horkastú chuť nápoju
foto: pixabay

Vzácny chlorofyl je ako slnko

Molekuly chlorofylu premieňajú slnečnú energiu na chemickú. Tú potom využívajú na tvorbu sacharidov a kyslíka, ktoré sú nevyhnutné pre život.

Chlorofyl je zdrojom vitamínov ako A, C, E, K a beta-karoténu. Je bohatý na  horčík, železo, draslík, vápnik a esenciálne mastné kyseliny. Má upokojujúci účinok, je užitočný pri nespavosti a únave.

Rebríček obyčajný (achillea millefolium), volá sa aj myší chvost foto: pixabay

Rebríček obyčajný (achillea millefolium), volá sa aj myší chvost
foto: pixabay

Celá zelená žihľava je dôležitá do zeleného nápoja foto: pixabay

Celá zelená žihľava je dôležitá do zeleného nápoja
foto: pixabay


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku

Mám rada vkus, variabilný a šik nábytok, pohodové a ekologické bývanie. Zaujíma ma aj prírodná kozmetika. Vymýšľam nové projekty, v ktorých zbližujem ľudí. Píšem - využívam dlhoročné skúsenosti v novinárčine.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.