Domáca pekáreň vám aj vypestuje kvások

Domáca pekáreň pre vašu domácnosť foto: pixabay

Jana Beňová Téma 24. júla 2020 0

Vôňa chleba sa spája s vôňou domova. Asi to máme v génoch. Voľakedy sa chlieb piekol iba doma a z pece sa šírila jeho príjemná vôňa. Chlieb si vtedy viac vážili, považovali ho za dar,  ďakovali zaň stvoriteľovi. Domáca pekáreň vám umožňuje piecť doma aj dnes a oveľa jednoduchšie.

Domáca pekáreň - navigácia v článku

Domáca pekáreň pre vašu domácnosť foto: pixabay

A navyše, domáce pekárne majú výhodu, že si nastavíte program s odloženým štartom tak, aby sa vám chlieb upiekol na raňajky. Ten pocit, keď sa prebúdzate v posteli a celá domácnosť rozvoniava od pečenej kôrky chleba, je úžasný.

Nepečie však iba chlieb. Zvládne celozrnné a bezlepkové pečivo i kysnuté koláče. Viete si v nej vypestovať živé kultúry kvásku, takže nemusíte používať kvasnice. Pýši sa tým, že v nej vyrobíte džem, marmeládu i jogurt.

Domáca pekáreň je pracovitá

Pekáreň nahradí aj pekára, je totiž plne automatická. Stačí, ak pridáte suroviny, zvolíte program, vyberiete si sfarbenie kôrky a o ostatné sa postará. Sama sa predhreje, vymiesi cesto, vytvorí podmienky na vykysnutie a dochrumkava upečie. Kôrku môžete mať veľmi svetlú, svetlú, stredne tmavú, tmavú alebo veľmi tmavú. Aj keď práve držíte diétu, vôni čerstvého chleba neodoláte.

Niektoré pekárne vám upečú aj bagety. Ale podľa veľkosti asi nie pravé. Pravá bageta je dlhá 70 centimetrov a váži 250 gramov. Aby boli bagety nadýchané, pečú sa v špecifických peciach s parou, kde získavajú aj špecifickú zlatistú kôrku. Bagety sú symbolom Francúzska a Francúzi ich podávajú hádam ku každému jedlu.

Čítajte aj: Kuchynské roboty sú parťákom v kuchyni

Viac domácich pekární

Upečený chlieb na raňajky je chutný foto: pixabay

Upečený chlieb na raňajky je chutný
foto: pixabay


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Jana Beňová

Mám rada vkus, variabilný a šik nábytok, pohodové a ekologické bývanie. Zaujíma ma aj prírodná kozmetika. Vymýšľam nové projekty, v ktorých zbližujem ľudí. Píšem - využívam dlhoročné skúsenosti v novinárčine.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.