Mažiar z prírodného kameňa patrí k alchýmii chutí

Mažiar na korenie foto: pixabay

Jana Beňová Téma 8. augusta 2020 0

Mažiar z prírodného kameňa alebo keramiky sa vracia do kuchyne. V starých kuchyniach ho používali naše staré mamy. Patril k alchýmii dochucovania domácich jedál.

Mažiar z prírodného kameňa - navigácia v článku

Mažiar na korenie foto: pixabay

Mnohí si kupujú mažiar na dekoráciu, pretože sa im v kuchyni páči. Tí, ktorí ho nemajú iba na parádu, v ňom drvia korenie a bylinky.

„Používam mažiar na drvenie čierneho korenia, jalovca, cesnaku či kmínu, ktoré pridávam do pokrmov. Čerstvo rozdrvené korenie skutočne prevonia pokrm a dodá mu lešpiu chuť, ako keď ochucujem pomletým z výroby. Do mažiara sa pýtajú aj čerstvé bylinky ako mäta prieporná do džúsu, na puding alebo do citrónovej vody,“ hovorí dizajnérka Katarína Olexová.

Mažiar z prírodného kameňa sa umýva ručne

V mažiaroch sa vyrába pesto na cestoviny, zemiaky a mäso. Jeho základom je cesnak, petržlenová vňať, oriešky, bazalka a napokon sa pridá parmezán.

Pôvodný mažiar je žulový, ťažký. Väčšina mažiarov sa umýva iba ručne. Výnimkou je značka Emile Henry, ktorá má tĺčik z dreva s keramickou hlavou. Je vyrobený špeciálnou technológiou, ktorá znesie teploty aj v úmýčke riadu.

Čítajte aj: Mlynčeky na kávu pomelú aj ľanové semiačka

Viac mažiarov

Mažiar v akcii foto: pixabay

Mažiar v akcii
foto: pixabay

Na rozmarín, mätu, bazalku foto: pixabay

Na rozmarín, mätu, bazalku
foto: pixabay


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Jana Beňová

Mám rada vkus, variabilný a šik nábytok, pohodové a ekologické bývanie. Zaujíma ma aj prírodná kozmetika. Vymýšľam nové projekty, v ktorých zbližujem ľudí. Píšem - využívam dlhoročné skúsenosti v novinárčine.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.